Bæredygtige events

I Center for Grøn Omstilling vil vi gerne gøre det nemt at være bæredygtig. Derfor har vi lavet en tjekliste til hvert aspekt af et event, som du kan bruge til inspiration næste gang du skal afholde et arrangement.

En grøn profil kan bestå af…

• Et lavt energiforbrug
• Et lavt forbrug af varer/ressourcer
• Nul plastik
• Lokal, økologisk, sæsonbestemt og plantebaseret mad og drikke
• En minimering, sortering og genbrug af affald
• Social inklusion
• Et højt informationsniveau omkring bæredygtige aspekter
• Non-profit-elementer
• Produktion i og udvikling af partnerskaber

Tema 1: mad og drikke

• Mad og drikkevarer er økologiske og sæsonbaserede – sæt mål for andelen, der skal være økologisk, lokal, i sæson og plantebaseret
• Køb mad og drikke hos lokale producenter og leverandører
• Øg andelen af plantebaseret mad, minimer kød
• Tilbyd veganske og vegetariske retter
• Tilbyd fisk og skaldyr fanget med bæredygtige metoder
• Erstat vand i plastflasker med postevand i genanvendelige beholdere
• Sørg for tilstrækkelige vandposter

• Minimer emballage og engangsservice - brug glas, keramik og porcelæn
• Brug ikke emballage og engangsservice af plastic, medmindre det kan genbruges
• Brug emballage, der kan returneres
• Undgå overproduktion af mad og drikke
• Brug køle- og fryseskabe med lavt energiforbrug
• Benyt madspildsordninger, så overskudsmad anvendes til fødevarer
• Hav fokus på fairtrade og dyrevelfærd

Tema 2: ressourcer

• Sorter affald i hhv. plast/metal, papir/pap, bioaffald og restaffald
• Genanvend produkter og komposter bioaffald – kræver aftaler med afhentere og aftagere
• Brug miljøcertificerede produkter: mad og drikke, papir, håndklæder, rengøringsmidler, merchandise, møbler, inventar
• Installer vandspareinstallationer i køkkener og toiletter
• Minimer overflødige varer, begræns eksempelvis merchandise

• Minimer anvendelsen af papir til flyers, brochurer og generel markedsføring
• Genanvend møbler/telte/udstyr/grej
• Køb brugt IT-udstyr og genanvend det efterfølgende
• Lej eller lån udstyr i stedet for at købe
• Erstat gaver med donationer til miljø- eller sociale organisationer

Tema 3: fysiske rammer og logistik

• Køb grøn strøm
• Minimer energiforbrug i lokaler, ankomstområder, spiseområder ved aktivitetsstyring, natsænkning mv.
• Minimer transport ved kørsel med grej, affald, varer mv.
• Stil krav til leverandører om bæredygtige produkter og transport
• Giv elektroniske goodiebags og gaver
• Henvis gæster til bæredygtige hoteller og restauranter

Tema 4: adfærd og kommunikation

• Kommuniker positivt om bæredygtighed og ad mange kanaler
• Informer om muligheder for at benytte offentlige transportmidler og samkørselsordninger i kommunikation med deltagerne
• Erstat papir til flyers og brochurer med elektroniske muligheder
• Arranger byttemarkeder for brugte materialer
• Forsøg at nudge deltagerne til kun at tage det mad/drikke, de har brug for

• Kommuniker på flere sprog
• Brug et brand, der kan genbruges
• Lav stationer, hvor deltagerne kan aflevere materialer til genbrug
• Brug energivenlige computere, kopimaskiner og printere i sekretariatsfunktioner
• Lav en stand, der kommunikerer bæredygtighed under arrangementet
• Udarbejd en guide til bæredygtig adfærd til deltagerne og læg den i øvrig elektronisk information eller app
• Få evt. en bæredygtighedssponsor

Tema 5: sociale fællesskaber

• Sørg for, at de frivillige har kendte og velstrukturerede arbejdsopgaver
• Påskøn og anerkend de frivillige
• Udpeg en bæredygtighedsambassadører blandt de frivillige
• Sørg for, at der er gode adgangsforhold for folk med nedsat funktionsevne
• Sørg for, at der er lige adgang uanset køn, overbevisning og etnisk baggrund
• Samarbejd med andre events/foreninger/virksomheder/nonprofitorganisationer
• Doner dele af et eventuelt overskud til velgørende formål

 

Hvis du ønsker, at dit event bliver bæredygtighedsscreenet, så kan du læse om denne screening her: Screening af event

 

Del indhold