Bæredygtige events
En grøn profil kan bestå af…
• Et lavt energiforbrug
• Et lavt forbrug af varer/ressourcer
• Nul plastik
• Lokal, økologisk, sæsonbestemt og plantebaseret mad og drikke
• En minimering, sortering og genbrug af affald
• Social inklusion
• Et højt informationsniveau omkring bæredygtige aspekter
• Non-profit-elementer
• Produktion i og udvikling af partnerskaber
Tema 1: mad og drikke
• Mad og drikkevarer er økologiske og sæsonbaserede – sæt mål for andelen, der skal være økologisk, lokal, i sæson og plantebaseret
• Køb mad og drikke hos lokale producenter og leverandører
• Øg andelen af plantebaseret mad, minimer kød
• Tilbyd veganske og vegetariske retter
• Tilbyd fisk og skaldyr fanget med bæredygtige metoder
• Erstat vand i plastflasker med postevand i genanvendelige beholdere
• Sørg for tilstrækkelige vandposter
• Minimer emballage og engangsservice - brug glas, keramik og porcelæn
• Brug ikke emballage og engangsservice af plastic, medmindre det kan genbruges
• Brug emballage, der kan returneres
• Undgå overproduktion af mad og drikke
• Brug køle- og fryseskabe med lavt energiforbrug
• Benyt madspildsordninger, så overskudsmad anvendes til fødevarer
• Hav fokus på fairtrade og dyrevelfærd
Tema 2: ressourcer
• Sorter affald i hhv. plast/metal, papir/pap, bioaffald og restaffald
• Genanvend produkter og komposter bioaffald – kræver aftaler med afhentere og aftagere
• Brug miljøcertificerede produkter: mad og drikke, papir, håndklæder, rengøringsmidler, merchandise, møbler, inventar
• Installer vandspareinstallationer i køkkener og toiletter
• Minimer overflødige varer, begræns eksempelvis merchandise
• Minimer anvendelsen af papir til flyers, brochurer og generel markedsføring
• Genanvend møbler/telte/udstyr/grej
• Køb brugt IT-udstyr og genanvend det efterfølgende
• Lej eller lån udstyr i stedet for at købe
• Erstat gaver med donationer til miljø- eller sociale organisationer
Tema 3: fysiske rammer og logistik
• Køb grøn strøm
• Minimer energiforbrug i lokaler, ankomstområder, spiseområder ved aktivitetsstyring, natsænkning mv.
• Minimer transport ved kørsel med grej, affald, varer mv.
• Stil krav til leverandører om bæredygtige produkter og transport
• Giv elektroniske goodiebags og gaver
• Henvis gæster til bæredygtige hoteller og restauranter
Tema 4: adfærd og kommunikation
• Kommuniker positivt om bæredygtighed og ad mange kanaler
• Informer om muligheder for at benytte offentlige transportmidler og samkørselsordninger i kommunikation med deltagerne
• Erstat papir til flyers og brochurer med elektroniske muligheder
• Arranger byttemarkeder for brugte materialer
• Forsøg at nudge deltagerne til kun at tage det mad/drikke, de har brug for
• Kommuniker på flere sprog
• Brug et brand, der kan genbruges
• Lav stationer, hvor deltagerne kan aflevere materialer til genbrug
• Brug energivenlige computere, kopimaskiner og printere i sekretariatsfunktioner
• Lav en stand, der kommunikerer bæredygtighed under arrangementet
• Udarbejd en guide til bæredygtig adfærd til deltagerne og læg den i øvrig elektronisk information eller app
• Få evt. en bæredygtighedssponsor
Tema 5: sociale fællesskaber
• Sørg for, at de frivillige har kendte og velstrukturerede arbejdsopgaver
• Påskøn og anerkend de frivillige
• Udpeg en bæredygtighedsambassadører blandt de frivillige
• Sørg for, at der er gode adgangsforhold for folk med nedsat funktionsevne
• Sørg for, at der er lige adgang uanset køn, overbevisning og etnisk baggrund
• Samarbejd med andre events/foreninger/virksomheder/nonprofitorganisationer
• Doner dele af et eventuelt overskud til velgørende formål
Hvis du ønsker, at dit event bliver bæredygtighedsscreenet, så kan du læse om denne screening her: Screening af event