23. december - Minimér juleresterne

Juleaften betyder for de fleste store mængder flæskesteg, andsteg, medister, rødkål, risalamande og meget mere. Men har du egentlig tænkt over, hvor meget mad, der er i overskud, når julemiddagen er indtaget?

I hele december ryger der, i danskernes hjem, mad i skraldespanden til en samlet værdi af 1,4 milliarder kroner.

En måde at komme madspildet til livs på er, at man allerede inden indkøbsturen beregner, hvor meget mad, der behøves til det antal personer man bliver rundt om julebordet. Skal I have flere retter, spises der oftest mindre af hver enkelt end man ellers ville. Eksempelvis foreslår Selina Juul, stifter af Stop Spild af Mad, at man går efter 600-700 g mad per voksen person - så vil der stadig være rigeligt mad.

Når I er ude på juleindkøb er det også en god idé at tænke de næste dages madplaner ind i overvejelserne for at minimere madspildet.

Måske kunne en af dagene stå på pulled duck-burgere med rødkål og det sidste af julesovsen? Eller hvad med at bruge overskuddet af flæskestegen i en wok-ret, når I har fået nok af julemaden? Risalamanden kan trylles til klatkager, som en del af en brunch-menu, i stedet for pandekager - mulighederne er mange.

Del indhold