11. Lussekatter

I Danmark fejres Luciadag oftest med optog i skolen, gennem byen eller på plejehjem. Men vidste du, at vores svenske naboer fejrer Lucia en smule anderledes? Fra morgenen afholdes der luciakoncert på nationalt tv, ligesom der afholdes luciakoncerter rundt om i de svenske byer, hvor stjärngossar og tomtenisser tager del i luciaoptoget, som ledes af luciabruden. Og mange steder kåres byens luciabrud.

Her finder du opskriften på lækre, gule saffranboller, kaldet lussekatter, som serveres til de svenske luciakoncerter sammen med et glas glögg. Så er I klar til Luciadag, som ligger fredag den 13. december.

Ingredienser:

  • 150 g smør
  • 4,5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 10-15 safrantråde
  • 150 g sukker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kardemomme
  • 1 æg
  • Ca. 13 dl hvedemel
  • 1 pisket æg til pensling
  • Rosiner til pynt

Fremgangsmåde:

  • Smelt smørret og tilsæt mælken, så blandingen er fingervarm.
  • Smuldr gæren i en skål og tilsæt smørblandingen.
  • Rør sukker, salt, kardemomme, safran og hvedemel i væsken, til dejen er fast.
  • Lad dejen hæve natten over i køleskabet. Dagen efter tages dejen frem.
  • Strø mel ud på bordet, ælt dejen og del den i flere stykker (20-30 stk.).
  • Tænd ovnen på 225°C. Herefter rulles de ud og formes i den klassiske s-form, som du kan se på billedet.
  • Bollerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir med afstand i mellem.
  • Lad dem nu hæve på et lunt sted i 15-20 minutter.
  • Bollerne pensles med æg og pyntes med rosiner. Bollerne bages gyldne midt i ovnen i 6-10 minutter.
  • Servér dem lune med en kop kaffe eller glögg til.

Velbekomme...

Colourbox41503925 

 

Del indhold