Aalborgs internationale bæredygtighedsarbejde

Aalborg Kommune går forrest - også på den internationale bane, når det handler om bæredygtighed. Her arbejder vi med en europæisk hjemmeside under navnet European Sustainable Cities, hvor europæiske byer i arbejdet bliver guidet i arbejdet med bæredygtighed, både ved at fremhæve de vigtigste redskaber der kan bruges, og ved at skabe en platform, hvor byerne kan dele viden og erfaringer.

Aalborg som internationalt fyrtårn

Aalborg Kommune er kendt som et internationalt fyrtårn i Europa når det kommer til bæredygtighed. To store europæiske dokumenter bærer kommunens navn, nemlig Aalborg Charteret og Aalborg Commitments. Disse to dokumenter danner grundlaget for både den Baskiske Deklaration for Bæredygtighed, som blev præsenteret under den 8. Europæiske Bæredygtighedskonference i 2016 i Bilbao, Spanien, samt ’the Mannheim Message’, som blev præsenteret i Mannheim under den 9. Europæiske Bæredygtighedskonference, som blev afholdt i oktober 2020. Alle disse dokumenter er med til at styrke de europæiske byers arbejde med den grønne omstilling og sætter fokus på fællesskabets styrke.

Aalborg Charteret og Aalborg Commitments
Aalborg Charteret kom til verden i 1994 (under den 1. Europæiske Bæredygtighedskonference) og var de europæiske byer og kommuners svar på Rio Deklarationen fra 1992, som for alvor satte bæredygtighed på den globale dagsorden. I alt har omkring 2700 byer og kommuner underskrevet Aalborg Charteret, som stadig i dag anses for at være et af de vigtigste europæiske dokumenter på området.

700 europæiske kommuner har underskrevet Aalborg Commitments
Aalborg Commitments blev præsenteret i 2004 (under den. 4. Europæiske Bæredygtighedskonference) og dokumentet er et mere handlingsorienteret dokument, som har til formål at kortlægge og tydeliggøre byer og kommuners bæredygtighedsindsats. Aalborg Commitments er underskrevet af over 700 byer og kommuner.

Europæisk platform for bæredygtighed

Aalborg Kommunes internationale bæredygtighedsarbejde er forankret på platformen, www.sustainablecities.eu som er et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Baskerlandet, Den Europæiske Investeringsbank, Det Europæiske Regionsråd og ICLEI (som er en international anerkendt bæredygtighedsorganisation).

For mere information, kontakt projektleder Anders Du Mont-Thygesen. 

Del indhold